Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Випробування і спокуси

Андрій Тукало

В кого в житті ніколи не було випробувань і спокус? Випробування завжди є, були і будуть. Якщо подивитись в Біблію, ми побачимо, що всі мужі Божі проходили різні випробування. І, як, правило, все навалюється зразу. Часом, всередині виникає відчай, нарікання, хочеться образитись на Бога, чи на ще когось, замкнутись в собі, чи кудись виїхати… Але, коли ми відкриваємо Слово Боже, читаємо, ми бачимо, що такі ж самі проблеми були і в ті часи, ми від того не втечемо. Як правило, в таких ситуаціях появляються «друзі», які починають ще більше «підбадьорювати». Є завжди люди, які готові поставити тобі «під ніжку» і сказати, що в тебе нічого не вийде, що ти нічого не вмієш… Але і завжди є люди, які скажуть, що в тебе все вийде, і все буде добре. Ти розумієш тоді, що ти не сам, що хтось готовий підтримати, підбадьорити тебе, допомогти тобі в будь-якій дрібниці.

«Майте, брати мої, повну радість, коли впадаєте в усілякі випробовування, знаючи, що досвідчення вашої віри дає терпеливість. А терпеливість нехай має чин досконалий, щоб ви досконалі та бездоганні були, і недостачі ні в чому не мали» (Якова 1:2-4). Коли приходять випробування, виробляється терпеливість.

Коли є випробування, завжди приходять спокуси. Приходить спокусник – той, який зразу знайде для вас «вихід» з ситуації, в якій ви знаходитесь, але, насправді, це взагалі не вихід. «Блаженна людина, що витерпить пробу, бо, бувши випробувана, дістане вінця життя, якого Господь обіцяв тим, хто любить Його. Випробовуваний, хай не каже ніхто: я від Бога спокушуваний. Бо Бог злом не спокушується, і нікого Він Сам не спокушує. Але кожен спокушується, як надиться й зводиться пожадливістю власною. Пожадливість потому, зачавши, народжує гріх, а зроблений гріх народжує смерть» (Якова 1:12-15). Чи спокушає Бог? Ні, Бог не спокушає! Є спокусник – це диявол, який спокушує людей. І завжди будуть виникати якісь спокуси, тому що спокусник буде приходити.

Ми всі знаємо історію про Йова. «І сталося одного дня, і поприходили Божі сини, щоб стати при Господі. І прийшов поміж ними й сатана. І сказав Господь до сатани: «Звідки ти йдеш?» А сатана відповів Господеві й сказав: «Я мандрував по землі та й перейшов її». І сказав Господь до сатани: «Чи звернув ти увагу на раба Мого Йова? Бо немає такого, як він, на землі:муж він невинний та праведний, що Бога боїться, а від злого втікає». І відповів сатана Господеві й сказав: «Чи ж Йов дармо боїться Бога? Чи ж Ти не забезпечив його, і дім його, і все, що його? Чин його рук Ти поблагословив, а маєток його поширився по краю. Але простягни тільки руку Свою, і доторкнися до всього, що його, чи він не зневажить Тебе перед лицем Твоїм?» І сказав Господь до сатани: «Ось усе, що його, у твоїй руці, тільки на нього самого не простягай своєї руки!» І пішов сатана від лиця Господнього» (Йов 1:6-12). В життя Йова приходять різні важкі випробування (Йов 2), але він все рівно не прокляв Бога, хоча втратив все, що мав (рідних, маєтки, здоров'я…). В його житті також з'являються так звані «друзі», які «підбадьорюють» його. Йов починає, навіть, нарікати. Як правило, коли в наше життя приходять труднощі, ми, часто, задаємо питання: «Навіщо мені це все потрібно?», «За що мені це все?» І в Йова теж виникали такі думки. Але вкінці, ми бачимо, що Господь являє Свою велич і славу. Він показує наскільки Він Великий і Сильний Бог. Йов розкаюється в своєму наріканні. Він не втрачає відносини з Богом, не перестає молитись, уповати на Господа, проходячи через все, що випало на його долю. Він ні разу не прокляв і не зрікся Господа. І ми бачимо, що вкінці Господь благословляє його, помножує його багатства, маєтки, і він служить дальше Богу. Бог допустив випробування, але спокуси були не від Нього. Спокуси приносив завжди диявол.

Чи були випробування і спокуси в житті Ісуса? Все Його життя було у випробуваннях і спокусах. А, чи міг Він уникнути цієї долі, цієї участі? Молячись в Гефсиманському Саду, Ісус казав: «Отче Мій, коли можна, нехай обмине ця чаша Мене… Та проте, не як Я хочу, а як Ти…» (Матвія 26:39). Біблія пише, що Йому настільки важко було, що піт виступав кров'ю на Ньому, тріскались судини…

В Матвія 4:1-11 описано, як диявол спокушав Ісуса. Ісус воював з ним Словом. Тому, коли приходять спокуси, коли ми переходимо випробування, то не треба піддаватись цим спокусам, потрібно молитись до Господа, просити в Нього милості і сили, наповнятись Словом.

«Бо в чому Сам постраждав, випробовуваний, у тому Він може й випробовуваним помогти» (Євреїв 2:18). Біблія пише, що лише Ісус Христос може нам допомогти, бо Він  Сам це все перейшов. Коли є якась проблема, ми приходимо до Господа і просимо в Нього вирішення проблеми. Потрібно складати надію тільки на Нього Одного.

Коли приходять в наше життя випробування, нам треба не забувати про Господа. Нам потрібно закриватись в своїй таємній кімнаті, молитись, постити, плакати перед Богом, виливаючи все перед Ним, що є всередині нас, все, що нас болить і непокоїть. І Бог приходить і відповідає. Приходить переоцінка цінностей, ми починаємо цінувати те, що маємо. Бог знає, коли нам дати те, що ми просимо і Він дасть, просто продовжуйте вірити в те, що Він може це зробити. «Пильнуйте й моліться, щоб не впасти на спробу, бадьорий бо дух, але немічне тіло» (Матвія 26:41). Тіло завжди хоче нам сказати: «Не час!» − не час молитись, не час поститись («в тебе шлунок хворий», «ти весь день важко працюєш» і т. д.). Ми маємо надію складати на Господа, молитись, поститись, і спокусник відійде. Ми маємо воювати з ним Словом, яке ми маємо, і він відходить, тому що Той, Хто в нас, сильніший того, хто в світі живе, так пише Біблія.

«Будьте тверезі, пильнуйте! Ваш супротивник диявол ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого. Противтесь йому, тверді в вірі, знавши, що ті самі муки трапляються й вашому братству по світі. А Бог усякої благодаті, що покликав вас до вічної слави Своєї в Христі, нехай Сам удосконалить вас, хто трохи потерпів, хай упевнить, зміцнить, уґрунтує. Йому слава та влада на вічні віки, амінь» (1 Петра 5:8-11). Тож, давайте ми будемо пильнувати і уповати на Господа.

«Досягла вас спроба не інша, тільки людська; але вірний Бог, Який не попустить, щоб ви випробовувалися більше, ніж можете, але при спробі й полегшення дасть, щоб знести могли ви її» (1 Коринтян 10:13). Біблія каже, щоб Бог не дасть нам зносити більше, ніж ми можемо. Дивлячись на те, що зробив Ісус, ніхто цього не зміг би зробити. Бог бачить скільки хто може знести, і більше, ніж ми зможемо перетерпіти, Він не дасть нам.

Випробування будуть, і завжди буде той, хто спокушає, але давайте не будемо піддаватись цим спокусам, а будемо воювати Словом Господнім, будемо надіятись на Бога, будемо вдячними Йому за те, що Він вже зробив в нашому житті. І, навіть, якщо щось відбувається погане, чи не легке в вашому житті − пам'ятайте, що Господь не дасть, щоб ви голодували, або були з протягнутою рукою. Бог не дасть більше, ніж ми можемо перенести. Кожен з нас буде переходити щось своє, але той, хто вірний і буде перед Богом в правильному положенні, мати правильне серце перед Ним, того Бог виведе з цієї ситуації. Нам потрібно продовжувати служити Йому, поклонятись Йому, жити для Нього. Він нас і для того створив, щоб ми відображали Його славу.   Хай Господь дасть нам мудрості не нарікати, коли приходять проблеми в наше життя, а завжди пам’ятати, що Він те вже все Сам пройшов і Він може нам в цьому допомогти!

Проповідь в відео-форматі

ddd