Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Божа благодать

Андрій Тукало

Що таке Божа благодать? Для чого вона нам дана? Хто її дав? Божа благодать – це безкоштовний дар Бога для людей, для того щоб ми виконати на цій землі Його волю.

Бог дав Ною благодать. Ной був богобоязливою людиною, яка любила Бога. Бог дав йому благодать і милість на цій землі вижити. Ной збудував ковчег, який під час потопу не потонув, тому що Божа благодать була на Ноя, на цей ковчег, Його воля. Ной будував цей ковчег за вказівками Божими в той момент, коли люди просто жили і насолоджувались життям, жили в своє задоволення. Всі думали, що з Ноєм щось не те. І до Ноя, напевно, приходили думки – для чого він це все робить. Але, коли почався потоп, дощі і все почало заливати водою, Ной опинився на цьому ковчезі і зрозумів, що на його життя є Божа благодать, милість, яку Бог йому дав і в нього є місія – вижити і після цього всього населити землю, врятувати світ, звірів, людство. На це все була Божа благодать.

Без Божої благодаті неможливо щось зробити. Бог не просто так нас спасає. Є благодать на наше життя, щоб ми спаслися, щоб ми виконали Його волю на цій землі.

Луки 1:26-38 − молода пара, Марія та Йосип заручились, і являється Ангел Марії, сповіщаючи її, що вона народить Сина. Ангел Марії сказав, що вона знайшла благодать в Господніх очах. На ту всю ситуацію була Божа воля, благодать від Бога на цю сім'ю, щоб через них в світ народився Син Божий. Наступне, що зробила Марія: «А Марія промовила: «Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм!» І відійшов Ангол від неї» (Луки 1:38). Коли прийшов Бог, сказав їй про це, вона підкорилась.

Кожен з нас має дати собі питання – «Для чого Бог мене спас?» Бог дав нам благодать, щоб ми спаслися. Ми її не заслужили. Це є Його дарунок нам.

«І вас, що мертві були через ваші провини й гріхи, в яких ви колись проживали за звичаєм віку цього, за волею князя, що панує в повітрі, духа, що працює тепер у неслухняних, між якими й усі ми проживали колись у пожадливостях нашого тіла, як чинили волю тіла й думок, і з природи були дітьми гніву, як і інші, Бог же багатий на милосердя, через Свою превелику любов, що нею Він нас полюбив, і нас, що мертві були через прогріхи, оживив разом із Христом, спасені ви благодаттю, і разом із Ним воскресив, і разом із Ним посадив на небесних місцях у Христі Ісусі, щоб у наступних віках показати безмірне багатство благодаті Своєї в добрості до нас у Христі Ісусі. Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, не від діл, щоб ніхто не хвалився» (Ефесян 2:1-9).

Спасіння наше – це дар від Бога. Ми його не заслужили своїми ділами.

Через Мойсея прийшов закон, а через Ісуса Христа прийшла благодать в наше життя. І це є дар Божий по вірі.

В Біблії написано, що апостолам була дана благодать Божа свідчити, євангелізувати, класти руки на хворих, щоб вони зцілялись. На це теж має бути благодать від Бога, щоб йти і проповідувати людям, говорити, доносити Слово Боже, свідчити, класти на них руки, щоб люди зцілялись. Сама людина без Божої благодаті зробити це не може. На все потрібна Божа благодать. Благодать прийшла через Ісуса Христа. Він вилив на нас всіх Свою благодать.

«Та ще більшу благодать дає, через що й промовляє: «Бог противиться гордим, а смиренним дає благодать» (Якова 4:6). Через смиріння приходить благодать. Людина має визнати, що вона грішна, покаятись в своїх гріхах і прийняти Ісуса Христа в своє серце. Тоді, приходить благодать через Ісуса Христа в її життя. На наше життя Бог дав благодать на покаяння.

«Іван свідчить про Нього, і кликав, говорячи: «Це був Той, що про Нього казав я: Той, Хто прийде за мною, існував передо мною, бо був перше, ніж я. А з його повноти ми одержали всі, а то благодать на благодать» (Івана 1:15-16).

«Бо як через непослух одного чоловіка багато-хто стали грішними, так і через послух Одного багато-хто    стануть праведними. Закон же прийшов, щоб збільшився переступ. А де збільшився гріх, там зарясніла благодать, щоб, як гріх панував через смерть, так само й благодать запанувала через праведність для життя вічного Ісусом Христом, Господом нашим» (Римлян 5:19-21).

Ми маємо благодать на життя вічне. Наші імена записані в Книзі Життя вічного. Чи можна втратити благодать? Чи можна втратити спасіння? Можна… Можна прийняти цю благодать в своє серце і виконати волю Божу на цій землі, йти за Ним. А можна зійти з цієї дороги, можна втратити цю благодать.  І це дуже страшно…

Фактично, всі послання починаються привітанням: «Нехай благодать Господа нашого Ісуса Христа пребуде з вами всіма…», і закінчуються: «Благодать з вами всіма нехай перебуває завжди…» Тобто, Біблія говорить, що це важливі речі.

Для чого Бог дарував нам спасіння? Багато є людей, які не знають Бога, а ми отримали цю благодать від Бога – мати вічне життя.

«Бо колись були й ми нерозсудні, неслухняні, зведені, служили різним пожадливостям та розкошам, жили в злобі та в заздрощах, бридкими були, ненавиділи один одного. А коли з'явилась благодать та людинолюбство Спасителя, нашого Бога, Він нас спас не з діл преведности, що ми їх учинили були, а з Своєї милости через купіль відродження й обновлення Духом Святим…» (Тита 3:3-5). Ми отримали благодать та людинолюбство. Ми почали любити людей. І це все прийшло до нас по благодаті. Це все дав нам Бог. Божа благодать міняє нас.

Бог дає благодать на все. «Але бачимо Ісуса, мало чим зменшеним від Анголів, що за перетерплення смерти Він увінчаний честю й величністю, щоб за благодаттю Божою смерть скуштувати за всіх» (Євреїв 2:9). Бог дає, навіть, благодать на смерть. Бог дав Ісусу благодать скуштувати смерть за всіх. І ми маємо благодать на вічне життя через Господа нашого Ісуса Христа, бо Він прийняв благодать на смерть. Тільки через цю благодать Божу ми маємо спасіння.

«Отож, благаю вас я, в'язень у Господі, щоб ви поводилися гідно покликання, що до нього покликано вас, зо всякою покорою та лагідністю, з довготерпінням, у любові терплячи один одного, пильнуючи зберігати єдність духа в союзі миру. Одне тіло, один дух, як і були ви покликані в одній надії вашого покликання. Один Господь, одна віра, одне хрещення, один Бог і Отець усіх, і через усіх, і в усіх. А кожному з нас дана благодать у міру дару Христового» (Ефесян 4:1-7). Кожному дана благодать у міру дару Христового. Кожен з нас має благодать, дар від Бога. Кожному з нас Бог дав благодать щось зробити на цій землі. Нехай ця Божа благодать, яку Бог дав нам працює в нашому житті, щоб ми змогли пройти по цій дорозі, яку Він має для нас і виконати те, що Він запланував для кожного з нас.

Проповідь в відео-форматі

ddd