Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Терпіння в нашому житті

Андрій Тукало

Терпіння нам дуже потрібне. Все життя нам треба терпіти, щось проходити.

Всі мужі Божі терпіли дуже багато в своєму житті.

«Майте, брати мої, повну радість, коли впадаєте в усілякі випробовування, знаючи, що досвідчення вашої віри дає терпеливість. А терпеливість нехай має чин досконалий, щоб ви досконалі та бездоганні були, і недостачі ні в чому не мали» (Якова 1:2-4). Біблія каже, щоб ми з радістю приймали всякі випробування. Ми маємо за все дякувати Господу. Насправді, є за що дякувати Богу.

Бог вчить нас терпеливості, що ми повинні смирятись, відпускати. Ми маємо молитись і благословляти ворогів. Це духовні закони, яким ми маємо слідувати.

«А плід духа: любов, радість, мир, довготерпіння, добрість, милосердя, віра, лагідність, здержливість: Закону нема на таких!» (Галатів 5:22-23). Дари Духа дані нам безкоштовно з неба. В кожного з нас є свої дари. Плоди Духа – над цим треба працювати. Їх треба виробляти в собі (терпіння, милосердя, лагідність…) Ми прикладаємо зусилля, щоб не обманювати, не красти. Ми починаємо жити чесно, ходимо в Церкву, поступаємо по совісті, вчимо Слово Боже і поступаємо так, як воно вчить. Над терпінням потрібно працювати все своє життя.

Дуже важливо, коли ти починаєш щось робити, треба хотіти це робити, прикладати зусилля, старатись, і тоді, Бог починає з нас «ліпити». Бог вчить нас прощати, терпіти…

«Отож, браття, довготерпіть аж до приходу Господа! Ось чекає рільник дорогоцінного плоду землі, довго терпить за  нього, аж поки одержить дощ ранній та пізній. Довготерпіть же й ви, зміцніть серця ваші, бо наблизився прихід Господній! Не нарікайте один на одного, щоб вас не засуджено, − он Суддя стоїть перед дверима! Візьміть, браття, пророків за приклад страждання та довготерпіння, − вони промовляли Господнім Ім'ям! Отож, за блаженних ми маємо тих, хто витерпів. Ви чули про Йовове терпіння та бачили Господній кінець його, що «вельми Господь милостивий та щедрий» (Якова 5:7-11). Сатана нічого не може зробити, якщо Бог не допустить, без Божої згоди. Якщо ми Господні, стоїмо на стороні Бога, віримо в Нього, Він є в нашому серці, ми Його діти, сатана нічого не може зробити без Його відома. Якщо Бог допускає щось в нашому житті, ми маємо через це пройти, чомусь навчитись, в чомусь, можливо, покаятись, когось простити, щось зрозуміти… Чому Йов? Бог бачить все наперед. Бог використав життя Йова, як приклад для нас сьогодні. Йов був муж Божий по серцю Бога. Йов пройшов випробування і Бог нагородив його ще більше.

«А хто витерпить аж до кінця, − той буде спасений!» (Матвія 24:13). Треба терпіти до кінця, тоді, будемо спасені. Терпіти різні речі, ситуації, один одного…

«Тіштесь надією, утиски терпіть, перебувайте в молитві» (Римлян 12:12).

«Терпеливістю вашою душі свої ви здобудете» (Луки 21:19). Утиски в нашому житті – це, як тест, як ми його пройдемо в нашому житті? На скільки ми його здамо? Як ми поступимо? Як відреагуємо? Чи будемо більше читати Біблію, чи ні? Як будемо вести себе в тій, чи іншій ситуації? Чи буде видно, що ми є християнами?

Євреїв 12:1-11 – Бог показує нам, коли ми названі синами Його, Він карає. Карає, тому що любить. Деколи, ми оступаємось, поступаємо неправильно і Бог нас наказує…Треба вичекати, пройти, витерпіти…

«І не тільки нею, але й хвалимося в утисках, знаючи, що утиски приносять терпеливість, а терпеливість – досвід, а досвід – надію» (Римлян 5:3-4). Саме головне, щоб ми в тих утисках, випробуваннях не почали нарікати. Коли в житті випробування, треба пройти в терпінні це все. Бог в цьому не винен, що є гріх на землі, що є якісь похоті, що ми чогось хочемо і не слухаємо Його…

«Зміцняючись усякою силою за могучістю слави Його для всякої витривалости й довготерпіння з радістю, дякуючи Отцеві, що вчинив нас достойними участи в спадщині святих у світлі, що визволив нас із влади темряви й переставив нас до Царства Свого улюбленого Сина, в Якім маємо відкуплення і прощення гріхів» (Колосян 1:11-14). Він поставив нас з царства темряви в царство світла, Царство Свого улюбленого Сина. Він переводить нас через всякі випробування.

«А в усьому себе виявляємо, як служителів Божих, у великім терпінні, у скорботах, у бідах, у тіснота, у вдарах, у в'язницях, у розрухах, у працях, у недосипаннях, у постах, у чистості, у розумі, у лагідності, у добрості, у Дусі Святім, у нелицемірній любові, у слові істини, у силі Божій, зі зброєю правдив правиці й лівиці, через славу й безчестя, через ганьбу й хвалу, як обманці, але ми правдиві; як незнані, то познані, як умираючі, та ось ми живі; як карані, та не забиті; як сумні, але завжди веселі; як убогі, але багатьох ми збагачуємо, як ті, що нічого не мають, але всім володіємо. Уста наші відкрились до вас, коринтяни, серце наше розширене!» (2 Коринтян 6:4-11). У всьому, у скорботах, у в'язниці, де б ми не були, що б не ставалось, ми повинні терпіти. Терпіння відноситься до всіх сфер нашого життя. Воно потрібне нам всюди.

«Кінець діла ліпший від початку його; ліпший терпеливий від чванькуватого!» (Еклезіяст 7:8).

«Гнівлива людина роздражнює сварку, терпелива ж у гніві вспокоює заколот» (Приповісті Соломонові 15:18). Є моменти, коли ми думаємо, що краще б ми промовчали, краще б потерпіли, і ми самі десь жалкуємо, що щось зробили не так.

«Щедрий і милосердний Господь, довготерпеливий і многомилостивий»  (Псалом 102(103):8). Скільки Бог терпів нам і простив? Скільки батьки нам терпіли? Скільки директор на роботі нас терпить? Яка б не була ситуація в нашому житті, завжди треба брати Біблію  досліджувати те, що нас хвилює, там є всі відповіді. Бог проводить нас через різні непрості ситуації в нашому житті і робить нас сильнішими. Тож, хай Господь всім нам дасть терпіння в непрості часи! Ми повинні навчитись більше і більше терпіти, проходячи якісь ситуації в нашому житті, довіряти Богу, і в нас все получиться.

Проповідь в відео-форматі

ddd