Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Умови видимої віри

Володимир Паньчак

Віра в Христа, віра в істинного Бога має бути видима. Дивлячись в Писання, ми бачимо, що є певна закономірність, коли віра виривається назовні. В видимій вірі, в цій вірі, яку Бог хоче явити через нас, має бути задіяна людина, і нам з тим треба буде щось робити.

«Спогадуйте наставників ваших, що вам говорили Слово Боже; і, дивлячись на кінець їхнього життя, переймайте їхню віру. Ісус Христос учора, і сьогодні, і навіки Той Самий!» (Євреїв 13:7-8). Євангеліє вчить нас, що віру можна побачити. Віра ‒ це не щось таке сокровенне. Віра може щось розказати, привернути увагу людей. Саме ця віра повинна проявлятись в Церкві, в християн ‒ віра, яка може притягувати, віра активна, видима.

Писання підводить нас до того, що віру можна спостерігати, за вірою можна дивитись. Є певні умови, щоб віра вирвалась назовні. Віра сама не вирветься з тебе, без твоїх старань.

«Яка користь, брати мої, коли хто говорить, що має віру, але діл не має? Чи може спасти його віра? Коли ж брат чи сестра будуть нагі, і позбавлені денного покорму, а хто-небудь із вас до них скаже: Ідіть з миром, грійтесь та їжте, та не дасть їм потрібного тілу, що ж то поможе? Так само й віра, коли діл не має, мертва в собі!» (Якова 2:14-17).

Ділами ми не спасаємось. По вірі ми приймаємо наше спасіння. Віра, яка просто тільки в собі, яка не виходить назовні залишається мертвою. Ми у всьому хочемо бачити результат. Куди б ми не вкладали себе, у всьому ми хочемо бачити плід.

Євангелія підводить нас до того, що Бог хоче бачити плід, результат нашої віри.

Віра → Дія → Результат − по іншому не буває.

Віра зароджується в серці людини. Дія від людини. Результат приходить від Господа.

Наше завдання − вірити і діяти. Результат прийде від Господа.

«А коли повернувся Ісус, то люди Його прийняли, бо всі чекали Його. Аж ось прийшов муж, Яір на ім'я, що був старшим синагоги. Він припав до Ісусових ніг, та й став благати Його завітати до дому його. Бо він мав одиначку дочку, років десь із дванадцять, і вмирала вона. А коли Він ішов, народ тиснув його. А жінка одна, що дванадцять років хворою на кровотечу була, що ніхто вздоровити не міг її, підійшовши ззаду, доторкнулась до краю одежі Його, і хвилі тієї спинилась ій кровотеча!» (Луки 8:40-45).

Історія, де переплетено дві різні долі. Історія, коли Яір, старший синагоги, приходить до Христа і просить за свою дочку. Старший синагоги, людина, яка має ім'я, положення, приходить до Христа і падає на коліна. Що відбувалось в його розумі, коли він зробив це? Була віра в Яіра, що Ісус Христос може йому допомогти. Саме ця малесенька віра заставила його щось робити. Віра заставила поважного чоловіка, який має статус схилити свої коліна і попросити про допомогу. І коли вони йдуть, відбувається інша подія. Жінка, яка 12 років стікала кров'ю, була нечистою, була відділена від інших здорових людей, пробираючись через великий натовп людей, торкається мантії Христа. Чому вона робить це? Малесеньке зерно віри заставляє її стати на коліна, проповзти через натовп людей і торкнутись Христа. Вона зцілилась. Весь цей час Яір стояв поруч і чекав. І тут, підходять і повідомляють, що дочка його померла. Повне розчарування… Він пройшов через таке приниження… І тут всі його старання перекреслились. Але Ісус каже, що нічого не втрачено. Вони приходять в дім Яіра, і Ісус наказує дівчинці встати. Малесенька віра, яка народилась в Яіра, заставила його зробити ризиковані речі, вона привела до результату ‒ дочка встала! Малесенька віра заставила Яіра піти до Ісуса всліпу. Йому треба було відкинути все, що було в його голові. Жінка, яка була нечиста, проклята, дивилась на Христа, вона чула які чудеса, знамена Він робив, і коли вона дивилась на себе ‒ хто вона така? Відкинута, забута, 12 років її лікували, забрали все, що вона мала, вона загубила все… Жінка дивилась на Христа і думала ‒ хто я така, щоб я могла наблизитись до Ісуса? Малесеньке зерно віри, яке було в ній заставило її це, що було в її голові вирвати, викинути і йти до святого! І в одному, і в іншому випадку ми бачимо результат Божої слави. Ми бачимо Боже явлення віри видимої ‒ результат віри. Коли ми призиваємо ім'я Бога, коли ми віримо в Бога, Бог буде щось робити по Своєму. І Він схоче, щоб ця віра, яка є в нашому серці вирвалась назовні.

Чому Бог хоче, щоб віра в якій ми живемо була видима?

1. Вона базується на Слові, вона підтверджує Слово.

2. Вона привертає увагу людей.

3. Вона укріпляє того, хто вірить. Вона дає йому надію.

4. Вона прославляє Бога.

Віра в Бога має резонанс. Вона робить свою роботу, навіть, якщо ми не розуміємо, що вона робить.

Є небезпека, вороги в проявленні видимої віри:

1. Люди, які формують думки, які оточують тебе.

2. Самі люди, їхнє мислення, їхнє ставлення, переконання, їхня внутрішня релігія, яка блокує те таємне, сокровенне, що від Господа.

Істинна віра ‒ це виклик, це ризик. Якщо ти не будеш ризикувати, ти не зможеш практично пройти шлях віри. Чи хочемо ми видимої віри? Звичайно, ми хочемо. Чи хочемо ми прикладати зусилля і робити кроки? Це вже є складніше питання.

Твоя малесенька віра, якщо вона прийшла від Бога, не дасть тобі спокою. Бог зацікавлений, щоб віра в Нього була видима, щоб вона привернула увагу людей.

Віра може про себе говорити. Кінцевий продукт віри можна побачити.

Нема в цьому світі людей, які б не вірили. Кожна людина, яка має здоровий глузд, адекватна, має віру. Питання в тому, хто є об'єктом їхньої віри? Об'єктом віри Яіра, кровоточивої жінки був Ісус Христос. Які об'єкти віри люди сьогодні мають? Червона нитка на зап'ясті, чорний кіт, святі місця, мощі, каміння, яке може зцілити… Люди мають різні об'єкти віри… Ісус не буде ділити Свою славу ще з кимось. Або Він, або все решта.

Віра хоче покори, смиріння перед великим Богом. Бог хоче показати нашу віру, привести її в дію, щоб ця віра була видима. Віра одного підбадьорить іншого. Якщо результат твоєї віри буде видимим, для когось це стане фундаментом, основою, підбадьорить інших.

Наша віра повинна фокусуватись тільки на Христі. Немає іншого шляху. Христос ‒ єдиний правильний об'єкт нашої віри!

Якщо наша віра ні на що не впливає, якщо люди не бачать твоєї віри в тобі, то тоді питання ‒ хто є об'єктом твоєї віри? Якщо об'єкт нашої віри Христос Спаситель, Він завжди спричинить певну дію. Він хоче, щоб ця віра, яка є в серці, виривалась назовні, давала надію людям, привертала увагу людей, прославляла ім'я Господнє.

Сьогодні Бог незмінний. Якщо об'єкт моєї віри є Христос, Він буде вириватись назовні. Христос сьогодні хоче покори, а люди вперті, зарозумілі, горді. Які умови видимої віри? Є певна відповідальність на нас. Нам треба буде розбиратись з нашими страхами, йти десь проти думки людей, нам треба буде згодитись і навчитись Йому довіряти, навіть тоді, коли ми не будемо розуміти, що відбувається довкола. Це і є покора. Це і є віра. Якщо в нас буде віра і ми від себе зробимо малесенький крок дії, результат прийде від Господа!

Проповідь в відео-форматі

ddd