Любов і Зцілення

Євангельська Церква

Христос воскрес

Олег Савчак

«Як минула ж субота, на світанку дня першого в тижні, прийшла Марія Магдалина та інша Марія побачити гріб. І великий ось ставсь землетрус, бо зійшов із неба Ангол Господній, і, приступивши, відвалив від гробу каменя, та й сів на ньому. Його ж постать була, як та блискавка, а шати були білі, як сніг. І від страху перед ним затряслася сторожа, та й стала, як мертва. А Ангол озвався й промовив жінкам: «Не лякайтеся, бо я знаю, що Ісуса розп'ятого це ви шукаєте. Нема Його тут, бо воскрес, як сказав. Підійдіть, подивіться на місце, де знаходився Він. Ідіть же хутко, і скажіть Його учням, що воскрес Він із мертвих, і ото випереджує вас в Галілеї, там Його ви побачите. Ось, вам я звістив!» І пішли вони хутко від гробу, зо страхом великим і великою радістю, і побігли, щоб учнів Його сповістити. Аж ось перестрів їх Ісус і сказав: «Радійте!» Вони ж підійшли, обняли Його ноги і вклонились Йому до землі. Промовляє тоді їм Ісус: «Не лякайтесь! Ідіть, повідомте братів Моїх, нехай вони йдуть у Галілею, там побачать Мене!» Коли ж вони йшли, ось дехто зо сторожі до міста прийшли та й первосвященикам розповіли все, що сталось. І, зібравшись зо старшими, вони врадили раду, і дали сторожі чимало срібняків, і сказали: «Розповідайте: Його учні вночі прибули, і вкрали Його, як ми спали. Як почує ж намісник про це, то його ми переконаємо, і від клопоту визволимо вас» І, взявши вони срібняки, зробили, як навчено їх. І пронеслося слово оце між юдеями, і тримається аж до сьогодні. Одинадцять же учнів пішли в Галілею на гору, куди звелів їм Ісус. І як вони Його вгледіли, поклонились Йому до землі, а дехто вагався. А Ісус підійшов і промовив до них та й сказав: «Дана Мені всяка влада на небі й на землі. Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку! Амінь» (Матвія 28:1-20)  – така коротенька історія, але так багато істини, життя. Якщо взяти словосполучення «воскресіння Христа» , то ми побачимо що воно дуже часто зустрічається і в Старому Заповіті, і в Новому. Можна побачити, що воно вживається більше 130 разів. Вся Євангелія наповнена цим. Сам Христос говорив про те, що Сину Людському потрібно воскреснути з мертвих. Писання каже, що Христос перший воскрес з мертвих – Первенець, що воскрес із мертвих, і смерть вже не має над Ним влади. Всі ті, хто воскресали до Христа, вони потім знову помирали.

Вся Євангелія з уст Христа говорить про Його воскресіння. Ісус говорить, що Син Людський на третій день воскресне. Дії апостолів − практично через розділ  та сама думка йде з уст вже Його учнів, апостолів. Це була основа їхньої віри, основна їхня проповідь, головні їхні думки в євангелізації, навіть не обов'язково на свято Пасхи. Коли ми читаємо послання до римлян та інші послання ми бачимо, що ця думка йде через весь Новий Заповіт, що Христос воскрес із мертвих.

Кожного разу, коли ця думка звучить, вона несе з собою якесь відкриття, якусь ідею, якесь животворіння. Коли ми дослідимо, ми побачимо, що там є якесь зерно.

Що несе ця думка, що Христос воскрес?

1. Ми воскреснемо разом з Ним. Христос оживить мене свого часу.

«А коли живе в вас Дух Того, Хто воскресив Ісуса з мертвих, то Той, хто підняв Христа з мертвих, оживить і смертельні тіла ваші через Свого Духа, що живе в вас» (Римлян 8:11). Єдина умова – повірити. Ця думка не стосується всіх підряд. Якщо люди тільки устами шанують Христа, але в серці не вірують, життям не доказують, що вони учні Ісуса Христа, то в їхньому житті це не спрацює. І це дуже сумно… Христос заплатив, Він все здійснив, Він купив! Одна умова – глибока, щира віра, це покаяння, народження згори, зміна, або виправлення, корекція всіх своїх доріг і шляхів для того, щоб рухатись за Ним.

Христос воскрес і для нас це дає надію, що воскреснемо і ми.

2. Ми стаємо праведними.

«Тому й залічено це йому в праведність. Та не написано за нього одного, що залічено йому, а за нас, залічиться й нам, що віруємо в Того, Хто воскресив із мертвих Ісуса, Господа нашого, що був виданий за наші гріхи, і воскрес для виправдання нашого» (Римлян 4:22-25). Якщо Христос воскрес, то Він через Своє воскресіння, через Свою жертву, кожного, хто вірує вчинив праведним. Тому праведність не заробляється, не заслуховується, не спокутується, не відпрацьовується… а приймається. Ми отримуємо. Є зарплата, а є благословіння. Коли ми отримуємо зарплату, це не з милості, це з обов'язку. Коли ми отримуємо якесь благо без заслуги, без якоїсь роботи, ми отримуємо і кажемо, що ми не заслужили, не заробили, ми приймаємо це по благодаті. Праведність ця дарується нам, кожному, хто вірує. Праведність – це позиція, впевненість перед Богом. Це коли ми приходимо в молитві з відвагою і дерзновінням перед Божий престол, тому що ми є праведні.

Ми омиті дорогоцінною кров'ю Ісуса Христа, відкуплені Його кров'ю. Ми сьогодні маємо цю правильну позицію перед Богом і можемо стояти перед Ним з відвагою і дерзновінням. І це дає силу нам жити і перемагати гріх, спокуси, атаки сатани, тому що в розумі і в серці є ця думка, і вона повинна ставати все глибша, сильніша – я дитина Божа! Я син/донька Божа!  Я праведність Христова! Христос мене відкупив! Він дарував мені все необхідне для життя і побожності! Все Писання наповнене цією впевненістю. Кожен, хто вірує, то, якщо навіть помре − буде жити. Якщо ти збережеш свою віру до кінця, тебе чекає вінець і вічне життя. І хай це буде впевненість, переконання, твоя тверда віра. І нехай ніхто і ніщо тебе не засумніває і не захитає!

3. Христос заступається за нас. Він є наш Заступник, Ходатай, Адвокат.

«Хто ж той, що засуджує? Христос Ісус є Той, що вмер, надто й воскрес, Він праворуч Бога, і Він і заступається за нас» (Римлян 8:34). Христос пройшов земний шлях. Він вистраждав, був зболений… І кожному з нас Він може поспівчувати. Він може відчути, допомогти, і в Його ранах ми сьогодні є зцілені! Він пройшов той шлях, і сьогодні на Небесах Він праворуч Отця є Ходатай, Адвокат. Тому, якщо тобі важко, тебе атакує якась біль, тривога, страх, депресія, якісь думки осудження, завжди пам'ятай наступне – Христос на Небесах перед Отцем постійно ходатайствує і заступається за тебе. Тобі стане легше, бо ти відчуєш, що ти не сам. Сьогодні Ісус заступається за нас. Він завжди потішає нас через людей, через Слово, через Духа Святого. Господь воює за тебе!

4. Щоб ми жили для Нього і чинили Його волю.

«А вмер Він за всіх, щоб ті, хто живе, не жили вже для себе самих, а для Того, Хто за них був умер і воскрес» (2 Коринтян 5:15). Щоб ми перестали бути егоїстами, щоб ми перестали розцінювати своє життя, як свою власність. Щоб ми почали жити для Того, Хто за нас помер і воскрес. Це означає, що ми маємо молитись: «Боже, не моя, а Твоя воля хай буде! Господи, розтягни моє серце, розшир мій розум, мій світогляд, дай мені нові думки, як я можу догодити Тобі? Яка Твоя свята воля на моє життя? Що я можу зробити для Тебе, і ще для когось? Як я можу жити далі, для того щоб моє життя було плідне, щоб цей плід мій був вічний, перейшов в вічність? Навчи мене волю чинити Твою!»

5. Бог буде судити весь світ.

«Бо Він визначив день, коли хоче судити поправді ввесь світ через Мужа, що Його наперед Він поставив, і Він подав доказа всім, із мертвих Його воскресивши» (Дії 17:31). Через те, що Христос воскрес, прийде час Він буде судити весь народ, всіх людей. Всі стануть перед Христом. Вкінці кожен стане перед Господом. Він буде судити весь світ. Кожен з нас повинен бути до цього готовий.

6. Навчити всі народи.

«А Ісус підійшов і промовив до них та й сказав: «Дана Мені всяка влада на небі й на землі. Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, навчаючи їх зберігати все те, що Я вам заповів. І ото, Я перебуватиму з вами повсякденно аж до кінця віку! Амінь» (Матвія 28:18-20). Навчити своїх рідних, близьких, батьків, дітей, сусідів, братів, сестер всьому тому про що ми говорили і більше того, про що Писання вчить. Християнство вплинуло на світ набагато більше, ніж будь-яка інша релігія, чи якісь науковці, відкриття і т. д.

До смерті, до приходу Христа ми повинні робити все, що від нас залежить, щоб навчити всіх людей, всі народи до краю землі, щоб вони повірили, що Ісус є Господь, що Він помер і воскрес, і що Він прийде судити весь світ!

Проповідь в відео-форматі

ddd